Publicaties rondom het onderwerp van Ex BTW personenauto advertenties

In de afgelopen jaren heeft het onderwerp “Ex BTW adverteren” verschillende keren gerenommeerde partijen bereikt. Denk hierbij aan de BOVAG, de Reclamecode en de Autoriteit Consument & Markt. Hieronder vind je de artikelen en een treffend citaat uit het betreffende artikel.

Verkoopt u producten of diensten aan consumenten? Zorg dat ze weten wat ze waarvoor betalen.

Tros Radar - artikel

Radar maakte eerder een uitzending over de garantie op tweedehands auto’s. In theorie is het namelijk heel simpel: als een auto aangeboden wordt voor een bepaalde prijs, moet je er voor die prijs mee weg kunnen rijden.

Doordat er helaas veel autobedrijven voor kiezen om prijzen van personenauto’s met name hybride en elektrische aandrijving exclusief BTW te tonen is er steeds vaker verwarring bij autokopers.

Alleen als de auto uitsluitend voor zakelijke klanten is bestemd, mag u de prijs zonder btw vermelden.

Een nieuw manifest, dat ervoor moet zorgen dat ex btw-prijzen voor personenauto’s uitgebannen worden.

Laatst bestelde ik iets bij een webwinkel. Tot mijn verbazing zag ik bij het besteloverzicht (nog net vóór het afrekenen) ineens dat er BTW bij alle prijzen werd gerekend. Ik ben toen terug gaan kijken, en in de disclaimer onderaan de pagina stond “e. BTW” in hele kleine lettertjes. Mag dat dan zomaar, prijzen in een webwinkel exclusief BTW?

De bewuste advertentie heeft, naar adverteerder niet heeft weersproken, op de website van Nissan Nederland gestaan. In deze uiting wordt een nieuwe Nissan 350Z Roadster Cabriolet aangeboden voor € 32.000 incl. BTW, maar voor dit bedrag is deze auto niet verkrijgbaar.

Adverteerder doet voorkomen dat hij in verband met een speciale taxfree actie een nieuwe Dodge Nitro kan leveren voor een bedrag van € 19.952,–. Adverteerder sug­ge­reert daarmee dat er een bepaald belastingvoordeel voor deze auto geldt. Toen klager de auto voor deze prijs wilde kopen, moest hij nog BTW en BPM betalen over de koop­prijs. In feite blijkt er geen belastingvoordeel te gelden. De reclame is om die reden misleidend.

Advertentie gericht op consumenten én zakelijke kopers? Prijs inclusief btw.